Εισαγωγικά

GeoGebra-logoΤο πρόγραμμα GeoGebra είναι ένα δυναμικό λογισμικό μαθηματικών που συνδυάζει τη Γεωμετρία, την Άλγεβρα και το Λογισμό. Αναπτύσσεται από το Markus Hohenwarter στο πανεπιστήμιο Florida Atlantic για εκείνους που μαθαίνουν και διδάσκουν τα μαθηματικά στα σχολεία.
Αφενός, το πρόγραμμα Geogebra είναι ένα δυναμικό σύστημα Γεωμετρίας.Μπορείτε να κάνετε τις κατασκευές με τα σημεία, τα διανύσματα, τα τμήματα, τις ευθείες, τις κωνικές τομές, καθώς επίσης και με τις συναρτήσεις, τις οποίες αργότερα μπορείτε να αλλάξετε με δυναμικό τρόπο.
Αφετέρου, οι εξισώσεις και οι συντεταγμένες μπορούν να εισαχθούν άμεσα. Κατά συνέπεια , το πρόγραμμα GeoGebra έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τις μεταβλητές για τους αριθμούς , τα διανύσματα , τα σημεία , υπολογίζει τις παραγώγους και τα ολοκληρώματα των συναρτήσεων και προσφέρει πλήθος εντολών για την επεξεργασία τους.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του προγράμματος GeoGebra είναι το εξής:
«μια έκφραση στο παράθυρο της άλγεβρας αντιστοιχεί σ΄ένα αντικείμενο στο παράθυρο γεωμετρίας και αντίστροφα«.

Εργαλείο συγγραφής Mathlets

H Geogebra αποτελεί ένα εργαλείο συγγραφής Mathlets (Mathematic Applet) τα οποία βοηθούν και στηρίζουν αποτελεσματικά τη διδασκαλία των Μαθηματικών.
Μπορείτε να διαβάσετε μια κριτική παρουσίαση για τα Mathlets στη Μαθηματική Εκπαίδευση από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Συμμετοχή στο 1ο παγκόσμιο συνέδριο GeoGebra

3728024812_18210ed89dΟ Σταμάτης Μακρής από τα «ΕΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ» είχε συμμετοχή στο 1ο παγκόσμιο συνέδριο της GeoGebra (First International GeoGebra Conference 2009) που πραγματοποιήθηκε στις 9 με 14 Ιουλίου στο πανεπιστήμιο RISC στο Hagenberg, κοντά στην πόλη Linz στην Αυστρία.
Παρουσιάστηκαν (στο  3ο group – εργασίες καθηγητών) οι παρακάτω δύο εφαρμογές που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιούνται στο σχολείο για τη διδασκαλία των μαθηματικών στο διαδραστικό πίνακα και στην πλατφόρμα e-learning του σχολείου.
[Μπορείτε να δείτε δείγματα υλικού επιλέγοντας:
ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ → ΓΥΜΝΑΣΙΟ → Σύνδεση ως ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ]
1) Τα είδη των γωνιών    και   2) Άξονες συμμετρίας στο ρόμβο